Chłodnik – studená polévka z červené řepy

HODNOTENIE UŽÍVATEĽOV: 5 (1)
Do 45 minút Doba prípravy
Nenáročné Obtiažnosť
4 Počet porcií
Nepáli Pikantnosť

Máte radi studenú bulharskú polievku tarator a ukrajinský boršč? Studená polievka chlodnik je takou kombináciou oboch týchto klasík. Jej základ tvoria listy červenej repy, kôpor, pažítka, reďkovky, uhorka a kefír. Chlodnik pochádza z Litvy a Lotyšska, veľmi obľúbený je aj v Poľsku. Servírujte ho ako osviežujúci obed alebo večeru v letných horúčavách. S kúskom pečiva ide o plnohodnotné hlavné jedlo, ktoré zasýti.

Ingrediencie

  • 1 liter kefíru
  • 1-2 lyžice dijonskej horčice
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 zväzky mladých listov červenej repy (F50F)
  • 1 zväzok kôpru a pažítky
  • 1 zväzok reďkoviek
  • 1 šalátová uhorka
  • 1 citrón
  • 1 vanička Knorr Bohatý bujón zeleninový
  • Klíčky na ozdobu
  • 2 varené vajcia

Príprava

Uhorku a reďkovky nastrúhame na strúhadle na plátky. Kôpor a pažítku prepláchneme a nakrájame najemno. Pokvapkáme citrónovou šťavou a zmiešame s dvoma prelisovanými strúčikmi cesnaku.

Repné listy umyjeme a nakrájame najemno. Repné listy dáme do hrnca s litrom vody, pridáme šťavu z citróna, lyžičku soli, lyžičku cukru (ak chceme), bujón a privedieme k varu. Dusíme 10 minút.

Do polievky vmiešame kefír, horčicu, zeleninovú zmes a korenie. Premiešame a dáme do chladničky chladiť. Najlepšie cez noc.

Polievku podávame s varenými vajcami a klíčkami.

Diskusia k receptu (0)

Nový komentár

#instagram

Recepty na každý deň

Máte doma najrôznejšie ingrediencie, ale nemáte nápad, ako ich spojiť v dobré a zdravé jedlo? Tak sa nechajte inšpirovať na našom Instagrame.

x

Nemôžete nájsť ten správny recept? Skúste zadať ingrediencie z vašej chladničky a nechajte sa inšpirovať.

Generuj recept