Príprava
Predhrejte si trúbu na 200°C. Umyte zemiaky a nakrájajte ich na rovnako veľké kúsky.
Zemiaky dajte do veľkého hrnca, pridajte soľ a nechajte ich variť. Kým sa varia, nakrájajte si nadrobno cesnak aj rozmarín.
Na rozpálenom olivovom oleji opečte cesnak dozlatista spolu s rozmarínom, kým sa nerozvonia. Potom ho stiahnite z platničky, aby vám cesnak nezhorkol. Vidličkou skúšajte, či sú zemiaky uvarené.
Z uvarených zemiakov zlejte vodu a nechajte ich cca minútu odpočívať, aby sa z nich odparilo čo najviac vody. Potom ich spolu s rozmarínovo-cesnakovou zmesou dajte do misky, zakryte pokrievkou a niekoľkokrát miskou zatraste. TIP: Pridajte trošku hladkej múky, alebo nastrúhaný parmezán, aby ste mali hranolky ešte chrumkavejšie.
Pripravené zemiaky dajte na vymastený plech a pečte cca 20 minút. Potom zemiaky otočte a pečte ďalej. Proces opakujte, kým zemiaky nebudú rovnomerne opečené a chrumkavé zo všetkých strán, čas pečenia sa bude líšiť podľa ich veľkosti.
Hotové zemiaky môžete ozdobiť čerstvými bylinkami. Podávajte ako prílohu, alebo samotné, vždy s omáčkou Na hranolky.
Diskusia k receptu (0)
Nový komentár