Hubový guláš z čerstvých húb

HODNOTENIE UŽÍVATEĽOV: 5 (1)
Nenáročné Obtiažnosť
č Počet porcií
Nepáli, Páli Pikantnosť

Provoňte svoju kuchyňu nezameniteľnou vôňou čerstvých húb a pripravte si lahodný hubový guláš, ktorý zahreje pri srdci. Tento jednoduchý recept vám krok za krokom ukáže, ako si z darov lesa vytvoriť sýte a aromatické jedlo, ktoré sa skvele hodí k obedu aj večeri. Zabudnite na sušené huby a vychutnajte si plnú chuť čerstvých lesných pokladov v tejto tradičnej úprave.

Ingrediencie

  • 500 g čerstvých húb (napr. hríbiky, líšky, bedle, smrže alebo ich zmes)
  • 1 ks zeleninového bujónu Knorr
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica sušenej majoránky
  • 2 ks cibule (stredne veľké)
  • Soľ (podľa chuti)
  • 1 lyžička drvenej rasce
  • 1 lyžica mletej sladkej papriky
  • ½ lyžičky mletého čierneho korenia
  • 2-3 lyžice masti (alebo rastlinného oleja)
  • Voda (na prípravu vývaru)

Príprava

Cibuľu ošúpte a nakrájajte nadrobno. Čerstvé huby očistite (podľa potreby umyte veľmi krátko pod tečúcou vodou a osušte) a nakrájajte na menšie kúsky.

V hrnci rozohrejte masť alebo olej a osmažte na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu dozlatista.

K osmaženej cibuli pridajte nakrájané huby a orestujte ich, kým nezmäknú a nepustia prebytočnú vodu. Občas premiešajte.

Pridajte drvenú rascu a mletú sladkú papriku. Krátko premiešajte, aby sa korenie rozvoňalo.

Zalejte zmes pripraveným zeleninovým vývarom. Vývar pripravte podľa návodu na obale bujónu (zvyčajne zaliatím horúcou vodou). Množstvo vývaru prispôsobte požadovanej hustote gulášu, zvyčajne stačí toľko, aby boli huby ponorené. Priveďte k varu a potom stiahnite plameň a nechajte guláš mierne prebublávať, kým huby úplne nezmäknú a omáčka nezhustne (asi 20-30 minút).

Približne 5 minút pred koncom varenia pridajte pretlačený alebo nadrobno nasekaný cesnak a mleté čierne korenie. Guláš osoľte podľa chuti.

Úplne na záver pridajte sušenú majoránku, ktorú predtým premnite medzi prstami, aby sa uvoľnila aróma. Hubový guláš už ďalej nevarte, aby majoránka nestratila svoju chuť.

Hubový guláš sa tradične servíruje s knedľou, ale skvele chutí aj s chlebom alebo zemiakovými nokmi.

Diskusia k receptu (0)

Nový komentár

#instagram

Recepty na každý deň

Máte doma najrôznejšie ingrediencie, ale nemáte nápad, ako ich spojiť v dobré a zdravé jedlo? Tak sa nechajte inšpirovať na našom Instagrame.

x

Nemôžete nájsť ten správny recept? Skúste zadať ingrediencie z vašej chladničky a nechajte sa inšpirovať.

Generuj recept