Príprava
Cibuľu ošúpte a nakrájajte nadrobno. Čerstvé huby očistite (podľa potreby umyte veľmi krátko pod tečúcou vodou a osušte) a nakrájajte na menšie kúsky.
V hrnci rozohrejte masť alebo olej a osmažte na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu dozlatista.
K osmaženej cibuli pridajte nakrájané huby a orestujte ich, kým nezmäknú a nepustia prebytočnú vodu. Občas premiešajte.
Pridajte drvenú rascu a mletú sladkú papriku. Krátko premiešajte, aby sa korenie rozvoňalo.
Zalejte zmes pripraveným zeleninovým vývarom. Vývar pripravte podľa návodu na obale bujónu (zvyčajne zaliatím horúcou vodou). Množstvo vývaru prispôsobte požadovanej hustote gulášu, zvyčajne stačí toľko, aby boli huby ponorené. Priveďte k varu a potom stiahnite plameň a nechajte guláš mierne prebublávať, kým huby úplne nezmäknú a omáčka nezhustne (asi 20-30 minút).
Približne 5 minút pred koncom varenia pridajte pretlačený alebo nadrobno nasekaný cesnak a mleté čierne korenie. Guláš osoľte podľa chuti.
Úplne na záver pridajte sušenú majoránku, ktorú predtým premnite medzi prstami, aby sa uvoľnila aróma. Hubový guláš už ďalej nevarte, aby majoránka nestratila svoju chuť.
Hubový guláš sa tradične servíruje s knedľou, ale skvele chutí aj s chlebom alebo zemiakovými nokmi.
Diskusia k receptu (0)
Nový komentár