Príprava
V menšom hrnci ohrejeme vývar, prípadne privedieme k varu liter vody a rozpustíme v ňom bujón. Hrnec necháme ohrievať na miernom plameni – do rizota budeme potrebovať horúcu tekutinu.
Veľkú panvicu dáme na platňu na strednú teplotu, pridáme olivový olej a nakrájanú šalotku a opekáme, kým nie je priesvitná.
Pridáme ryžu a quinou a asi minútu prehrejeme. Potom podlejeme červeným vínom a necháme úplne odpariť alkohol.
Stlmíme plameň a do rizota prilejeme trochu vývaru – akurát tak, aby bola ryža ponorená. Necháme jemne prebublávať (tesne pod bodom varu), a vždy keď sa tekutina odparí, prilejeme trochu horúceho vývaru.
Medzitým si čakanku nakrájame na centimetrové prúžky, ktoré na minútku ponoríme do vriacej vody a následne ich schladíme pod studenou. Tomuto postupu sa hovorí blanšírovanie.
Keď je ryža al dente, rizoto odstavíme z platne. Mala by v ňom zostať ešte nejaká tekutina. Vmiešame do neho maslo, nastrúhaný parmezán a kúsky čakanky. Dokoreníme podľa našej chuti a servírujeme s nahrubo nasekanými vlašskými orechmi a krémovým balsamicom.
Diskusia k receptu (0)
Nový komentár