Krémové rizoto s čakankou a parmezánom

HODNOTENIE UŽÍVATEĽOV: 5 (1)
Do 35 minút Doba prípravy
Nenáročné Obtiažnosť
4 Počet porcií
Nepáli Pikantnosť

Talianske rizoto by malo byť krémové – servíruje sa ideálne na plochom tanieri, kedy nanesieme naberačku rizota a tanierom jemne buchneme o stôl. Rizoto sa tak rovnomerne „rozleje“ po tanieri. Kúpte naň ryžu na rizoto – carnaroli alebo arborio. Táto verzia s červeným vínom a čakankou je pomerne netradičná, ale skutočne vynikajúca.

Ingrediencie

  • 250 g ryže na rizoto
  • 1 liter vývaru (alebo 2 vaničky Knorr Bohatý bujón zeleninový)
  • 100 g quinoy (F50F)
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 šalotka nakrájaná najemno
  • 250 ml červeného vína alebo vody
  • 500 g čakanky
  • 50 g masla
  • 50 g strúhaného parmezánu
  • 50 g jadier vlašských orechov
  • 20 ml krémového balzamikového octu

Príprava

V menšom hrnci ohrejeme vývar, prípadne privedieme k varu liter vody a rozpustíme v ňom bujón. Hrnec necháme ohrievať na miernom plameni – do rizota budeme potrebovať horúcu tekutinu.

Veľkú panvicu dáme na platňu na strednú teplotu, pridáme olivový olej a nakrájanú šalotku a opekáme, kým nie je priesvitná.

Pridáme ryžu a quinou a asi minútu prehrejeme. Potom podlejeme červeným vínom a necháme úplne odpariť alkohol.

Stlmíme plameň a do rizota prilejeme trochu vývaru – akurát tak, aby bola ryža ponorená. Necháme jemne prebublávať (tesne pod bodom varu), a vždy keď sa tekutina odparí, prilejeme trochu horúceho vývaru.

Medzitým si čakanku nakrájame na centimetrové prúžky, ktoré na minútku ponoríme do vriacej vody a následne ich schladíme pod studenou. Tomuto postupu sa hovorí blanšírovanie.

Keď je ryža al dente, rizoto odstavíme z platne. Mala by v ňom zostať ešte nejaká tekutina. Vmiešame do neho maslo, nastrúhaný parmezán a kúsky čakanky. Dokoreníme podľa našej chuti a servírujeme s nahrubo nasekanými vlašskými orechmi a krémovým balsamicom.

Diskusia k receptu (0)

Nový komentár

#instagram

Recepty na každý deň

Máte doma najrôznejšie ingrediencie, ale nemáte nápad, ako ich spojiť v dobré a zdravé jedlo? Tak sa nechajte inšpirovať na našom Instagrame.

x

Nemôžete nájsť ten správny recept? Skúste zadať ingrediencie z vašej chladničky a nechajte sa inšpirovať.

Generuj recept