Príprava
Pripravíme si hlbokú panvicu, v ktorej budeme pripravovať rizoto. Panvicu rozpálime, a keď je horúca, nasypeme do nej ryžu. Tú sme nijako nepreplachovali a teraz chceme, aby sa prehriala.
Do horúcej ryže prilejeme víno a necháme ho odpariť. To trvá pár minút.
Vedľa si pripravíme menší hrniec, v ktorom privedieme k varu zhruba liter vody a v nej rozmiešame bujóny. Tento hrniec necháme po celú dobu varenia rizota na platni a udržujeme bujón horúci. Len tak docielime krémovej konzistencie rizota.
Keď sa z ryže odparil alkohol, prilejeme jednu až tri naberačky horúceho vývaru tak, aby bola ryža ľahko ponorená. Stlmíme plameň, aby sotva prebublávala.
Takto opakujeme, dokým nie je ryža uvarená a rizoto krémové. To trvá asi 30-40 minút. Rizoto nie je potrebné veľmi miešať.
Zatiaľ čo sa robí rizoto, rozpolíme paradajky. Zmiešame ich s olejom a tymianom a dáme ich piecť do rúry na 20 minút pri 160 stupňoch.
Medzitým si na masle a plátkoch cesnaku opečieme olúpané krevety – chceme, aby boli pekne ružové a pritom aby neboli prerobené. Krevety potom nasekáme, alebo ich necháme vcelku.
Do hotového rizota vmiešame maslo a kúsky kreviet. Servírujeme ho s pečenými paradajkami na vrchu.
Diskusia k receptu (0)
Nový komentár