Quiche alebo slaný koláč je pôvodom z Francúzska a jeho cesto sa vypracováva iba z múky, vody a studeného masla. Plniť ho môžeme prakticky čímkoľvek – napríklad táto verzia je vhodná aj pre vegetariánov a je plná zeleniny (mrkvy, brokolice a jarnej cibuľky), ktorú báječne dopĺňam zdraviu prospešné maitake huby a vlašské orechy. A ak nezoženiete maitake, nevadí. Nahraďte ich shitake. :)
Ingrediencie Cesto
- 500 g celozrnnej múky
- 125 g masla
- 250 ml vody
Príprava Cesto
Rúru predhrejeme na 170 °C. Pripravíme si formu na tortu, tú vyložíme papierom na pečenie a vymastíme tukom.
V mise zmiešame múku, maslo, ktoré sme si nakrájali na kocky a vodu. Vypracujeme cesto. To necháme prikryté pol hodiny odpočívať v chladničke.
Z cesta potom vyvaľkáme asi pol centimetra hrubý plát, ktorý vtlačíme do tortovej formy tak, aby sme mali dvojcentimetrové okraje.
Na dno položíme koliesko papiera na pečenie, ktoré zaťažíme (napríklad surovou fazuľou alebo ryžou). Pečieme dozlatista – asi 20-30 minút.
Keď je korpus hotový, naplníme ho polovicou zeleninovej zmesi a polovicou rozdrobeného kozieho syra. Vrstvy opakujeme a potom zalejeme rozšľahanými vajcami. Pečieme asi pol hodiny, kým nie sú vajcia pevné na dotyk.
Ingrediencie Náplň
- 2 lyžice olivového oleja
- 300 g mrkvy
- 150g Maitake húb (F50F)
- 150 g brokolice (F50F)
- 80 g jarnej cibuľky
- 1 lyžička sušeného tymiánu
- 2 strúčiky cesnaku
- 50 g vlašských orechov (F50F)
- 100 ml smotany (sójovej)
- 1 1/2 vaničky Knorr Bohatý bujón zeleninový
- 4 vajcia
- 125 g mäkkého kozieho syra
Príprava Náplň
Mrkvu ošúpeme a nakrájame na tenké prúžky alebo polkolieska. Brokolicu umyjeme a rozoberieme na malé ružičky. Huby maitake nakrájame na plátky. Jarnú cibuľku umyjeme a nakrájame na kolieska.
Na panvici rozohrejeme olivový olej a opečieme na ňom všetku zeleninu a huby. Po chvíli pridáme do panvice tymián a prelisovaný cesnak.
Chvíľu opekáme, potom do zmesi pridáme drvené vlašské orechy, smotanu a vaničku zeleninového bujónu, ktorý v horúcej tekutine rozmiešame. Zmes necháme vychladnúť.
Recepty na každý deň
Máte doma najrôznejšie ingrediencie, ale nemáte nápad, ako ich spojiť v dobré a zdravé jedlo? Tak sa nechajte inšpirovať na našom Instagrame.
Diskusia k receptu (0)
Nový komentár