Spanakopita – dobrota z Grécka

HODNOTENIE UŽÍVATEĽOV: 5 (1)
Do 50 minút Doba prípravy
Nenáročné Obtiažnosť
6 Počet porcií
Nepáli Pikantnosť

Turci majú burek, Bulhari banicu a Gréci túto vynikajúcu spanakopitu. Vyskúšajte ju!

Ingrediencie

  • 1 kg čerstvého špenátu (F50F)
  • 80 g petržlenu
  • 2 veľké cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 lyžica muškátového orieška
  • 4 vajcia
  • 60 g syru feta
  • 200 g smotanového syra
  • 100 g vlašských orechov (F50F)
  • 2 lyžičky sušeného kôpru
  • mleté Korenie z Vietnamu
  • 450 g lístkového cesta

Príprava

Špenát sparíme, potom hneď schladíme studenou vodou a vytlačíme z neho prebytočnú tekutinu. Nahrubo nakrájame.

Vlašské orechy nakrájame (alebo rozdrvíme) do misy, kam si nadrobíme aj syr feta a pridáme špenát.

Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno a osmažíme na oleji.

Do panvice presunieme tiež špenátovú zmes z misy. Ochutíme muškátovým orieškom a korením. Pridáme vajíčka.

Cesto si rozdelíme na osem plátov Štyri potrieme olivovým olejom a na každý navrstvíme štvrtinu zmesi. Prikryjeme druhou štvoricou plátov.

Pečieme asi pol hodiny na 190°C.

Tip na záver : Do špenátovej náplne pridajte nasekané sušené paradajky.

Diskusia k receptu (0)

Nový komentár

#instagram

Recepty na každý deň

Máte doma najrôznejšie ingrediencie, ale nemáte nápad, ako ich spojiť v dobré a zdravé jedlo? Tak sa nechajte inšpirovať na našom Instagrame.

x

Nemôžete nájsť ten správny recept? Skúste zadať ingrediencie z vašej chladničky a nechajte sa inšpirovať.

Generuj recept