Rizoto, neboli risotto je tradičné talianske jedlo z ryže, do ktorého sa pri varení postupne pridáva vývar, vďaka čomu má potom krémovú konzistenciu. Je množstvo druhov – s hubami, rôznou zeleninou či rôznymi druhmi mäsa. My vám prinášame recept na skvelé rizoto so špargľou a čiernym koreňom, ktoré má v sebe okrem ryže aj quinou. Servírujte ho pokojne ako slávnostnú večeru!
Ingrediencie
- 4 lyžice olivového oleja
- 500 g bielej špargle
- 300 g čierneho koreňa
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 g ryže na rizoto (arborio)
- 100 g bielej quinoy (F50F)
- 1 l vody
- 1 vanička Knorr Bohatý bujón zeleninový
- Kôra a šťava z jedného citrónu
- 80 g parmezánu
- 2 lyžice nakrájanej petržlenovej vňate
Príprava
Chřest olúpeme, zbavíme tvrdých koncov a nakrájame na centimetrové kúsky. Čierny koreň olúpeme a tiež nakrájame na centimetrové kúsky. Vo väčšej panvici (woku) rozpálime dve lyžice oleja a na nich krátko opečieme chřest aj čierny koreň. Dáme bokom.
Do rovnakej panvice pridáme ďalšie dve lyžice olivového oleja, pretlačený cesnak a cibuľu nakrájanú nadrobno. Zľahka opečieme.
Pridáme ryžu a quinou a premiešame. Pridáme pol litra vody, privedieme k varu a rozpustíme v nej bujón.
Rizoto varíme a postupne pridávame vodu, kým nie je ryža al dente.
Na záver do rizota vmiešame šťavu a kôru z citróna a opečený chřest a hadí koreň. Do rizota vmiešame parmezán a petržlenovú vňať a servírujeme.
Recepty na každý deň
Máte doma najrôznejšie ingrediencie, ale nemáte nápad, ako ich spojiť v dobré a zdravé jedlo? Tak sa nechajte inšpirovať na našom Instagrame.
Diskusia k receptu (0)
Nový komentár