O knorri

Na tom, čo jeme, záleží.

UŽ OD 1. POLOVICE 19. STOROČIA NÁM SPOLOČNOSŤ KNORR PRINÁŠA CHUŤ. JE SÚČASŤOU NAŠICH JEDÁL AJ NAŠICH ŽIVOTOV. OBJAVTE PRODUKTY ZNAČKY KNORR, JEJ POSLANIE A HISTÓRIU.

Drvivá väčšina ľudí sa celkovo spolieha len na malé množstvo potravín. To negatívne ovplyvňuje naše zdravie, ale aj stav našej planéty. Zatiaľ čo prijímame možno dostatok kalórií, úzky výber potravín nám neposkytuje dostatok vitamínov a minerálov a my sa ochudobňujeme o mnoho ďalších cenných zdrojov výživy. Monotónia v stravovaní je navyše spojená s poklesom rozmanitosti druhov rastlín a zvierat používaných v poľnohospodárstve (agrobiodiverzita). To ohrozuje odolnosť nášho potravinového systému a obmedzuje ponuku jedál, ktoré by sme mohli konzumovať.

Zaujímavosti

  • 75 % celosvetového jedla pochádza iba z 12 rastlín a piatich druhov zvierat
  • Ryža, kukurica a pšenica tvoria takmer 60 % kalórií rastlinného pôvodu obsiahnutých v ľudskej strave.
  • Od roku 1900 bolo stratených 75 % genetickej rozmanitosti rastlín v poľnohospodárstve
  • Vo väčšine ázijských krajín sa počet pestovaných druhov ryže znížil z tisícov na desiatky
  • V Thajsku bolo pestovaných 16 000 odrôd, po kultivácii je to iba 37 odrôd.
  • V minulom storočí stratili Spojené štáty 80 % svojich odrôd kapusty, hrachu a paradajok

Rôznorodá strava nielen zlepšuje ľudské zdravie, ale je prínosom pre životné prostredie diverzifikované výrobné systémy, ktoré podporujú voľne žijúce živočíchy a rastliny a ďalšie udržateľné využívanie zdrojov,“ hovorí Peter Gregory, výskumný poradca Crops for future.

Tieto problémy sa zdajú byť neprekonateľné, ale my veríme, že aj veľké zmeny začínajú malými krôčikmi. Knorr a WWF (World Wildlife Fund, Svetový fond na ochranu prírody) zdieľali ambíciu niečo zmeniť. Preto v spolupráci s Dr. Adamom Drewenoskim, riaditeľom Centra pre verejné zdravie na Washingtonskej Univerzite vytvorili „The Future 50 Foods Report“ (50 potravín budúcnosti).

Zoznam Future 50 Foods zložený zo zeleniny, zŕn, cereálií, semienok, strukovín a orieškov z celého sveta bol vytvorený preto, aby ukazoval väčšie možnosti v tom, čo môžeme variť a následne aj jesť.

Zámerom sú tri výživové zmeny:

  • väčšia variabilita konzumovanej zeleniny s cieľom zvýšenia príjmu vitamínov, minerálov a antioxidantov
  • náhrada mäsa, hydiny a rýb rastlinnými bielkovinami, čo povedie k zníženiu negatívneho vplyvu na naše životné prostredie napríklad znížením uhlíkovej stopy
  • výživovo výdatnejšie zdroje uhľohydrátov podporujúce agrobiodiverzitu a poskytujúce vyššie kvalitnejšie výživové hodnoty

Nie všetky z Future 50 Foods sú ale aktuálne ľahko dostupné. Pracujeme s partnermi na sprístupnenie týchto zdrojov pre bežné použitie, s prihliadnutím na miestne zvyklosti a klímu. Vedomou voľbou a konzumáciou Future 50 Foods robíme zásadný krok v ústrety zlepšeniu globálneho potravinového systému. Výmena niektorých bežných potravín ako zemiakov za červené batáty alebo pšeničnej múky za pohánkovú zlepší nutričné vlastnosti pokrmov a súčasne prispeje k väčšej agrobiodiverzite. A tiež pomôže zachrániť dávne druhy pre budúce generácie. Future 50 Foods boli vybrané na základe ich vysokej nutričnej hodnoty, relatívneho environmentálneho vplyvu, chuti a dostupnosti. Mnohé z Future 50 Foods majú vyššie výnosy ako podobné plodiny, zvládajú náročné počasie a environmentálne podmienky a obsahujú značné množstvo dôležitých živín. Každá z potravín má príbeh na rozprávanie.

F50F sa delí do nasledujúcich skupín:

  • listová zelenina
  • cereálie, riasy
  • koreňová zelenina
  • kapusta
  • fazuľa a klíčky
  • kaktusy
  • huby
  • hľuzy
  • orechy a semienka
  • ovocná zelenina

Z potravín dostupných v Českej republike sú to predovšetkým tieto: špenát, listy červenej repy, žerucha, reďkev biela/daikon, koreň petržlenu, kel kučeravý, červená kapusta, vlašský orech, konopné semienko, ľanové semienko, sezamové semienko, quinoa, špalda, amarant, pšeno, Pohánka, soja, mungo fazuľa, šošovica, klíčky fazuľa a naklíčený cícer. Čiastočne dostupné sú potom: rapini, listy tekvica, kvet tekvica, Wakame riasa, červená batáta, čínske kapusta pak-choi, divoká ryža, fava fazuľa, čierna fazuľa, Azuki fazuľa, naklíčená alfalfa, rýdzec pravý, enoki (peniazovka sametonohá).

#instagram

Recepty na každý deň

Máte doma najrôznejšie ingrediencie, ale nemáte nápad, ako ich spojiť v dobré a zdravé jedlo? Tak sa nechajte inšpirovať na našom Instagrame.

x

Nemôžete nájsť ten správny recept? Skúste zadať ingrediencie z vašej chladničky a nechajte sa inšpirovať.

Generuj recept